Wanneer u minder mobiel bent (door chronische ziekte, ouderdom of een beperking), kunt u ervoor kiezen om een mobiliteitshulp-middel aan te schaffen. Deze hulpmiddelen worden opgedeeld in 2 categorieën:
U kunt via de Vlaamse Sociale Bescherming een gedeeltelijke of volledige terugbetaling krijgen voor de aankoop van een mobiliteits-hulpmiddel. We bekijken samen met u of u in aanmerking komt voor een tegemoetkoming.
Heeft u een beperking, dan verloopt de aanvraag van sommige mobiliteitshulpmiddelen via het VAPH (Vlaams Agenstschap voor Personen met een Handicap).
Let op! Een tegemoetkoming aanvragen voor de aankoop van een mobiliteitshulpmiddel, kan enkel voor hulpmiddelen die iemand heel zijn leven (of toch lange tijd) nodig heeft. Het gaat dus niet om krukken of looprekken die u tijdelijk uitleent na een kwetsuur, bijvoorbeeld een beenbreuk. Daarvoor kunt u eventueel een tegemoetkoming krijgen van uw hospitalisatieverzekering.
U kunt maar eenmaal om de 6 jaar een tegemoetkoming krijgen van de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB) voor een looprek ofwel voor een rollator. Ook voor de geavanceerdere mobiliteitshulpmiddelen kunt u maximaal om de 6 jaar een tegemoetkoming krijgen voor één hulpmiddel. Als uw handicap erkend is bij het VAPH, kunt u via het VAPH nog in aanmerking komen voor een terugbetaling van een rolstoel (eventueel bovenop een tegemoetkoming van de VSB voor een ander mobiliteitshulpmiddel).
Loophulpmiddelen zijn hulpmiddelen die u gebruikt ter ondersteuning tijdens het stappen/wandelen. Het gaat om wandelstokken, krukken, looprekken en rollators.
Wandelstokken zijn de lichtste vorm van loophulpmiddelen. Je gebruikt ze om je evenwicht te bewaren, vooral als je last heeft van één been (of heup). Je mag niet met je volle gewicht leunen op een wandelstok. Vervang tijdig de stokdop als je je wandelstok veel gebruikt. Er zijn geen tegemoet-komingen mogelijk voor wandelstokken.
Krukken worden voornamelijk gebruikt na operaties (of na een verwonding waarbij geen operatie nodig was). Als je met 2 krukken loopt, mag je met je volle gewicht op de krukken leunen. Heb je echter ook evenwichtsproblemen, dan is een looprek aangeraden. Soms is een tegemoetkoming mogelijk voor krukken via je (hospitalisatie)verzekering.
Looprekken worden gebruikt door mensen die zeer slecht ter been zijn (na een operatie of door ouderdom). Je mag met je volledige gewicht steunen op een looprek. Meestal worden looprekken enkel gebruikt om korte afstanden af te leggen. Je kan in aanmerking komen voor een tegemoetkoming bij de aankoop van sommige looprekken.
Rollators worden vooral gebruikt bij evenwichtsproblemen of als je (snel) moe wordt bij het afleggen van lange afstanden. Een rollator biedt ondersteuning tijdens het wandelen, en je kan er even op gaan zitten om uit te rusten indien nodig. Je kan in aanmerking komen voor een tegemoet-koming voor de meeste rollators.
Met 'geavanceerde mobiliteitshulpmiddelen' bedoelen we hulpmiddelen waarmee u langere afstanden kan afleggen (al dan niet op eigen kracht). Het gaat om rolstoelen, driewielers, elektrische rolstoelen en scootmobielen.
Een rolstoel gebruik je na een operatie of als je zeer slecht ter been bent. We hebben rolstoelen voor iedereen, ook voor kinderen en sporters. Sommige rolstoelen zijn uitvoerig aanpasbaar. Zo kunt u de zithoogte, zitbreedte, beensteunlengte ... zelf kiezen. Er zijn ook elektromotoren verkrijgbaar die de begeleider helpen bij het duwen van de rolstoel. Je kan in aamerking komen voor een tegemoetkoming van de VSB of het VAPH.
Als je oog-handcoördinatie achteruit gaat of evenwichtsproblemen begint te ontwikkelen, maar nog voldoende kracht in je benen hebt, kan je ervoor kiezen om met een driewieler op pad te gaan i.p.v. een gewone fiets. Er zijn ook elektrische driewielers beschikbaar, evenals driewielers voor kinderen van alle leeftijden. In sommige gevallen is een vergoeding voor de aankoop mogelijk.
Een elektrische rolstoel gebruik je als je zelfstandig met je rolstoel wilt rijden, maar de rolstoel niet meer zelf met de hand kan voortbewegen. Er zijn ook elektrische rolstoelen verkrijgbaar voor kinderen, of waarmee je op ruiger terrein kan rijden. De zetel van sommige elektrische rolstoelen kan naar boven bewegen of helemaal plat gelegd worden. Je kan in aanmerking komen voor een terugbetaling.
Als je slecht ter been bent, maar nog makkelijk zelfstandig aan het verkeer kan deelnemen, kan een scootmobiel je mobiliteit aanzienlijk vergroten. Er zijn ook scootmobielen verkrijgbaar voor binnengebruik, ruig terrein, of opvouwbare scootmobielen die je makkelijk in de autokoffer kan meenemen. Er zijn ook tweezit-scootmobielen beschikbaar. Je kan in aanmerking komen voor een tegemoet-koming.
Sommige mobiliteitshulpmiddelen combineren de eigenschappen van verschillende toestellen.
De Rollz Motion is een ergonomisch ontworpen rollator. De Rollz Motion laat zich in een handomdraai ombouwen van een stevige rollator tot een lichtgewicht, maar comfortabele rolstoel!
Zo kunt u met een gerust gemoed samen langere afstanden wandelen. Als u te moe wordt om verder te gaan met de rollator, bouwt u de rollator om tot rolstoel, en kunt u zich in de rolstoel verder laten duwen.
Een veelzijdige3-in-1 rollator, transportstoel en elektrische rolstoeldie gebruikers actief en ondersteund houdt in alle stadia van mobiliteitsproblemen.
De Rollz Motion Electric combineert de eigenschappen van drie hulpmiddelen om mensen met beperkte mobiliteit te helpen zo zelfstandig mogelijk te blijven. De rollator optie biedt stabiele ondersteuning tijdens het lopen, zodat gebruikers hun mobiliteit optimaal kunnen benutten.
Wanneer lopen moeilijk wordt, kunnen gebruikers de rolstoel tas bevestigen en veilig gaan zitten en rusten of verder bewegen. Het elektrische systeem breidt de functionaliteit verder uit door er een gemotoriseerde rolstoel van te maken, waardoor de gebruiker op elk moment zelfstandig kan reizen.
Dit innovatieve ontwerp benadrukt de voordelen van een duurzame en praktische oplossing voor uiteenlopende mobiliteitsbehoeften, van enige ondersteuning tot het gebruik van een rolstoel de klok rond.
De Airgo Fusion klapt u eenvoudig om van rollator naar transportrolstoel en andersom! Het lichtgewicht ontwerp en zijn ongeëvenaarde stabiliteit geeft u vertrouwen bij het lopen. Mocht u te ver van huis zijn, dan klapt u de Airgo Fusion eenvoudig om naar een transportstoel. Zo kunt u comfortabel en in stijl naar huis worden gebracht door uw begeleider.
Er zijn een heleboel accessoires beschikbaar om het gebruik van uw mobiliteitshulpmiddel makkelijker of aangenamer te maken.
In de standaard rolstoelnetjes en scootmobielmandjes kan je niet veel zaken kwijt. Er zijn gelukkig tal van tassen beschikbaar zodat je meer dingen kan opbergen. Zo blijven uw spullen bovendien ook droog! Sommige tassen zijn ook stevig genoeg om zuurstofflessen mee te nemen.
Er zijn verschillende accessoires verkrijgbaar voor je wandelstok, kruk of rollator. Zo zijn er verschillende soorten stokdoppen of een tas die past in de mand van je rollatormand. Er zijn ook stokhouders om je wandelstok of kruk makkelijk mee te kunnen nemen wanneer je met je rollator of rolstoel op pad bent.
Rijden met je scootmobiel of rolstoel in de regen kan vervelend zijn. Bovendien biedt een gewone regenjas niet genoeg bescherming wanneer je zit. Er zijn gelukkig verschillende mogelijkheden om je te optimaal te beschermen tegen weer en wind. Er is evenzeer regen-bescherming mét voering beschikbaar om jezelf ook tegen de koude te beschermen. Verder zijn er ook hoezen om je scootmobiel te beschermen wanneer die niet gebruikt wordt.
Er zijn nog meer accessoires beschikbaar voor je rollator of rolstoel die handig kunnen zijn. Paraplu's die je kan vastmaken, zuurstofhouders, een drankhouder, schapenvacht om comfortabeler te kunnen zitten, ...
Ben je nog naar een ander accessoire op zoek? Contacteer ons dan en we bekijken hoe we u zo snel mogelijk kunnen helpen.
Als u een rollator, (elektrische) rolstoel of scootmobiel gebruikt, kunnen drempels soms een lastige hindernis vormen. Gebruik onze drempelhulpen in en rond huis om drempels makkelijker en veilig te overbruggen. In onze zorgregio komen we ze ook plaatsen.
U kunt ook oprijgoten of oprijplanken gebruiken om een scooter makkelijk in of uit de auto te laden.
Aluminium drempelhulpen of oprijhellingen zijn snel en eenvoudig te plaatsen. Ze kunnen zowel buiten als binnen gebruikt worden, en zijn voorzien van een antislip 'traanpatroon'. Deze drempelhulpen kunnen makkelijk verlegd worden.
Indien u een groot hoogteverschil moet overbruggen, raden we het gebruik van een aluminium drempelhulp af, deze kunnen dan immers wegglijden.
Rubberen drempelhulpen schuiven minder makkelijk dan aluminium drempelhulpen. Bovendien kunnen we ze ook nog eens met siliconen vastmaken, indien u dat wenst. Ze zijn ook aangenamer om over te rijden en kunnen zowel binnens- als buitenshuis gebruikt worden. Als u kiest voor een rubberen drempel, kiezen (of snijden) we er één op maat.
Is er bij u thuis een hoogteverschil groter dan 10 cm te overbruggen? Of is een standaard aluminium of rubberen drempelhulp niet mogelijk door een nauwe gang of bocht? Dan werken we een oplossing volledig op maat uit in stevig multiplex. We werken de oprijhelling af met een rubberen antisliplaag. Of u kunt ervoor kiezen om een stijlvollere aluminium oprijhelling aan te laten leggen.
Aluminium oprijgoten of oprijplaten gebruikt u vooral om rolstoelen of scootmobielen in en uit uw wagen te rijden, of om andere hoogteverschillen te overbruggen. Sommige zijn ineenschuifbaar of opklapbaar. De meeste zijn makkelijk mee te nemen. U kunt ook een oprijsysteem aan uw wagen laten installeren.
Transferhulpmiddelen zijn hulpmiddelen die je gebruikt wanneer het door verminderde mobiliteit zeer moeilijk is geworden om jezelf te verplaatsen/verzetten. Je gebruikt ze bijvoorbeeld om je te verplaatsen vanuit de auto naar je rolstoel. Of van je rolstoel naar je zetel.
Deze simpele transferhulpmiddelen kan iedereen in of rond huis gebruiken om de eigen mobiliteit of die van je partner te vergroten.
Patiëntenliften zijn ook wel gekend als tilliften of bedliften. Je gebruikt ze om mensen die zeer slecht ter been zijn te verplaatsen van bijvoorbeeld het bed naar de zetel of rolstoel. Voor patiënten die hun benen helemaal niet meer kunnen gebruiken, is er de passieve tillift. Met deze lift til je de patiënt volledig elektromechanisch op. Er zijn speciale tilbanden voor gebruik op het toilet en/of om een bad te nemen.
Voor de slaapkamer zijn er nog andere hulpmiddelen verkrijgbaar waarmee je makkelijker zelfstandig in en uit bed kan stappen. Zo heb je geen hulp van anderen (meer) nodig.
Het glijzeil (ook glijdlaken, glijlaken of glijrol) zorgt voor een veilige en eenvoudige verplaatsing van patiënten in bed of stoel zonder te hoeven tillen. Vermindert het effect van wrijving op de huid tijdens het verplaatsen. Het glijzeil kan onder de patiënt blijven liggen. Afhankelijk van het gebruik (wisselhouding, verbedding, hogerop brengen of algemene positionering), kiest u het model.
Ook voor elders in huis zijn er hulpmiddelen voorhanden om je te helpen bij een beperkte mobiliteit.
Deze zetels zijn zeer comfortabel en hebben een sta-op-functie. Met een eenvoudige druk op de knop komt de zetel langzaam omhoog. Zo kan de gebruiker makkelijk rechtstaan. De rugleuning en beenondersteuning kunnen ook elektrisch versteld worden. Op die manier kan je languit en comfortabel ontspannen.
Mobiele douche- en toiletstoelen zijn licht en gemakkelijk te manoeuvreren. Het handige van deze stoelen is dat je er veel mee kan doen zonder de gebruiker te moeten verzetten. De stoel kan gebruikt worden als douchestoel, toiletstoel (zowel met als zonder toiletemmer), of om de patiënt over een korte afstand te transporteren.
Als u liever een bad dan een douche neemt, maar niet meer voldoende beweeglijkheid of evenwicht bezit om dat op uw eigen te doen, dan kunt u kiezen voor een badlift.
U gaat op het zitvlak van de badlift zitten, draait de benen over de badrand, en laat dan de lift in het bad zakken. Zo kan u weer volledig zelfstandig een bad nemen.