Tyfus is de benaming voor een groep besmettelijke ziektes veroorzaakt door verschillende bacteriesoorten uit de familie Rickettsia. Ook wel rickettsiose, vlektyfus of spotted fever genoemd. De ziekte kan verspreid worden door vlooien, luizen, mijten en teken. Het ziekte-beeld verschilt licht per type bacterie. We maken hieronder een opsomming van de tyfusvormen die in Europa door teken kunnen worden verspreid.
6.1 Mediterrane gevlekte koorts
Mediterrane gevlekte koorts wordt ook wel Fièvre boutonneuse, mediterrane tekenkoorts of Marseille-koorts genoemd. Ze komt voornamelijk voor rond het Middellandse Zeegebied, de Kaukasus, Zwarte Zeegebied en Zuid-Afrika. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Rickettsia conorii. Er zijn geen inheemse gevallen bekend in België en Nederland. De ziekte wordt jaarlijks wel bij enkele tientallen teruggekeerde toeristen vastgesteld.
Symptomen:
-
Na 5 à 7 dagen: (hoge) koorts, rillingen, spierpijn, gewrichtspijn, (hevige) hoofdpijn, gevoeligheid voor licht.
-
Zwarte, zwerende korst op plaats van beet. Uitslag over het ganse lichaam (vanaf 4 dagen).
De ziekte is meestal goed behandelbaar met antibiotica, maar kan in sommige gevallen leiden tot ernstige (zelfs dodelijke) complicaties. Ga meteen naar je huisarts als je last hebt van één of meerdere van bovenstaande symptomen.
6.2 Helvetische gevlekte koorts
Helvetische gevlekte koorts (ook wel gekend al Helvetische tyfus of niet-eruptieve koorts (aneruptive fever)) wordt veroorzaakt door de bacterie Rickettsia helvetica. Ze komt voornamelijk voor in Zwitserland, Zweden, Frankrijk, Italië, Portugal, Slovenië, Thaïland en Japan. Er zijn geen inheemse gevallen bekend bij mensen in België en Nederland. Wel werden er al veel besmette teken gevonden (ongeveer 13% van de tekenpopulatie in België zou besmet zijn met Rickettsia helvetica). De ziekte kwam reeds een paar keer voor bij katten en honden na een tekenbeet.
Symptomen:
- Na enkele dagen: koorts, spierpijn, hoofdpijn, malaise, en in zeldzame gevallen ademhalingsmoeilijkheden.
- Rode vlek(ken) in de buurt van beet. Uitslag mogelijk over het ganse lichaam, maar soms ontstaan er helemaal geen vlekken.
De symptomen zijn in de meeste gevallen mild. Soms treedt er enkel koorts en hoofdpijn op. De ziekte is zeer goed behandelbaar met antibiotica. In zeldzame gevallen kunnen ook de hersenen en/of hartspier ontstoken geraken. Ga langs je huisarts als je bovenstaande symptomen vertoont.
6.3 Andere
Over bijna de ganse wereld kunnen teken (of mijten, vlooien, luizen) voorkomen die besmet zijn met een Rickettsia-bacterie. Zij kunnen allemaal een vorm van rickettsiose veroorzaken. Meestal zijn de symptomen mild en vrijwel altijd kan de ziekte goed behandeld worden met antibiotica.