Retourneren

Retour - Herroepingsrecht

14 dagen bedenktijd

U heeft het recht uw online bestelling tot 14 dagen na ontvangst, zonder opgave van reden, te annuleren. U heeft dit recht in alle Europese webwinkels, omdat u op een webshop het gewenste artikel niet kunt bekijken of uitproberen, in tegenstelling tot in een fysieke winkel. U heeft na annulering nogmaals 14 dagen de tijd om uw product retour te sturen. U krijgt dan het volledige orderbedrag inclusief verzendkosten terugbetaald. Enkel de kosten voor de retourverzending van u thuis naar IkBlijfThuis zijn voor eigen rekening. Raadpleeg voor de exacte verzendtarieven de website van uw vervoerder. IkBlijfThuis.be aanvaardt geen onvoldoende gefrankeerde zendingen. De consument is aansprakelijk voor alle risico’s bij het terugsturen van het product of producten. U kunt het artikel ook persoonlijk in onze winkel komen terugbrengen.

Wij zullen vervolgens het verschuldigde orderbedrag binnen 14 dagen na ontvangst van het geretourneerde product terugstorten, mits het product in goede staat ontvangen werd. Als u elektronisch betaald heeft, dan wordt het bedrag teruggestort op uw rekening. Betaalde u contant, dan krijgt u het bedrag cash terugbetaald. U kunt ervoor kiezen om de terugbetaling te laten uitvoeren met een verschillend betaalmiddel, enkel na toestemming van beide partijen.

U kunt er ook voor kiezen om een gelijkwaardig product te laten verzenden i.p.v. een terugbetaling aan te vragen. Bijvoorbeeld: u heeft bij ons een douchekruk gekocht, maar de kleur blijkt niet helemaal bij uw interieur te passen. U kunt dan deze douchekruk terugzenden, en een krukje in een andere kleur aanvragen. U dient dan wel opnieuw verzendkosten te betalen, indien dit van toepassing is (bestelbedrag onder € 40). Voor pantoffels maken we hierop een uitzondering: we versturen u kosteloos een nieuw paar als uw oorspronkelijk bestelde paar een maatje te groot of te klein blijkt te zijn (na ontvangst van het retourproduct).

Indien u gebruik wilt maken van uw herroepingsrecht, moet u het product met alle geleverde toebehoren en – indien redelijkerwijze mogelijk – in de originele staat en verpakking terugzenden. U mag het artikel niet gebruikt hebben, u mag het enkel testen. De consument is aansprakelijk voor de waardevermindering van de goederen die het gevolg is van het behandelen van de goederen dat verder gaat dan nodig was om de goede werking van de goederen vast te stellen.

Om gebruik te maken van het retourrecht, kunt u contact met ons opnemen via info@ikblijfthuis.be. U kunt gebruik maken van onze voorbeeldbrieven om uw herroepingsrecht in te roepen: voorbeeldbrief België - voorbeeldbrief Nederland.


Uitzonderingen op het herroepingsrecht

Op sommige producten is het herroepingsrecht niet van toepassing. Hieronder volgt een overzicht van de producten waarvoor geen retour mogelijk is:

 • Maatwerk
  Producten die op maat moeten worden gemaakt, kunnen niet geretourneerd worden. De verkoop van deze producten is hiermee, na succesvolle betaling, dan ook definitief. Bij IkBlijfThuis.be gaat het om volgende producten:
  • Steunzolen;
  • Braces op maat;
  • Steunkousen op maat;
  • Kledij op maat (bv. aangepaste rolstoelbroeken).
 • Verzegelde producten
  Sommige producten worden omwille van bijvoorbeeld hygiënische redenen verzegeld. Na opening van deze artikelen, is retour niet meer mogelijk. Voor IkBlijfThuis.be gaat het onder andere om volgende producten:
  • Incontinentiemateriaal, inclusief herbruikbare pads en incontinentiebroekjes (Het betreft enkel draagbare incontinentieproducten. Niet-gebruikte, herbruikbare bedonderleggers bijvoorbeeld kunt u wel retourneren.);
  • Bedonderleggers voor eenmalig gebruik;
  • Verzegelde EHBO-producten (al dan niet steriel);
  • Steriel diagnosemateriaal (in praktijk gaat het enkel om de bloedglucosemeters en accessoires);
  • Natte washandjes en shampoo caps;
  • Wegwerpslabben;
  • Isolatiesets voor professionals;
  • Mond(-neus)maskers;
  • Zuurstof- en aerosolmaskers;
  • Katheters, aspiratiesondes, stomamateriaal;
  • Cosmetica zoals verzorgende, vochtinbrengende of beschermende lotions of crèmes: lippenbalsem, massagegel, shampoo, waslotion of -creme, ...
  • Alcoholgel;
  • Zalf of spray voor sportblessures.
 • Digitale inhoud zonder drager
  Op digitale werken die worden gedownload, is het herroepingsrecht niet van toepassing. Bij IkBlijfThuis.be betreft het dus bijvoorbeeld EHBO-richtlijnen die u in pdf-vorm kan downloaden en digitale cadeaubonnen.
 • Reeds uitgevoerde diensten
  Diensten die IkBlijfThuis.be reeds uitvoerde, zoals de aanleg van een drempelhulp, aanpassingen aan de badkamer, reparaties (aan bijvoorbeeld rollators), of de levering van grote hulpmiddelen, vallen niet onder het herroepingsrecht. Dit houdt ook in dat als u bijvoorbeeld een scootmobiel koopt en deze laat leveren, en u daarna wilt afzien van de verkoop, enkel de aankoopprijs van de scootmobiel zal terugbetaald worden. De leveringskosten worden in dit geval niet gecompenseerd.


Omwille van hygiënische redenen zullen we sommige producten bij retour zeer streng controleren. Bijvoorbeeld: toiletstoelen, toiletverhogers, bedpannen, urinalen, verzorgingsproducten (badsponzen op steel, gipshoezen ... ), keukenbenodigdheden (bestek, bekers ... ). Als (uit onder meer UV-onderzoek) blijkt dat deze producten gebruikt werden, zal een waardevermindering aangerekend worden. Afhankelijk van het product en de opgelopen schade, kan deze waardevermindering oplopen tot 100% van de originele prijs. Ook bij niet-verzegelde verbruiksartikelen zoals cosmetica, verzorgende lotions, alcoholgel ... zal een waardevermindering in rekening worden gebracht als blijkt dat het product gebruikt werd.