Tegemoetkoming mobiliteitshulpmiddel

Documenten voor de aanvraag van een

'geavanceerd' mobiliteitshulpmiddel

Rolstoelen - Driewielers - Elektrische rolstoelen - Scootmobielen

Om een mobiliteitshulpmiddel in terugbetaling aan te vragen moet u enkele stappen doorlopen.

  1. Allereerst moet u een afspraak maken bij uw huisarts. Laat uw huisarts een 'medisch voorschrift voor een mobiliteitshulpmiddel' invullen. Dit moet het document van de Vlaamse Sociale Bescherming zijn, zoals hier rechts afgebeeld. U kunt dit document eventueel ook downloaden, afdrukken en meenemen naar uw huisarts.
    Let op, u kunt maar één keer om de 6 jaar een terugbetaling voor een geavanceerd mobiliteitshulpmiddel verkrijgen. Denk dus goed na over welk type hulpmiddel u nodig heeft en in terugbetaling wilt aanvragen.
  2. Kom met het ingevulde document naar onze winkel. We bekijken dan samen of u in aanmerking kunt komen voor een terugbetaling. We tonen u ook de verschillende hulpmiddelen die voor u geschikt zouden kunnen zijn.
  3. Voor elektrische rolstoelen en scootmobielen is sowieso een verder medisch onderzoek door een erkend gespecialiseerd team van zorgverleners (het 'Rolstoeladviesteam') nodig. Dit kan ook voor driewielers en manuele rolstoelen het geval zijn, afhankelijk van uw situatie.
    Hier kunt u een pdf-bestand terugvinden met een overzicht van alle ziekenhuizen en revalidatiecentra waar u terechtkunt bij een erkend Rolstoeladviesteam.
  4. Als u eenmaal ook het rapport van het rolstoeladviesteam heeft, kom dan opnieuw naar onze winkel en neem ook 2 stickertjes van de ziekenkas mee. We vervolledigen uw aanvraag, en sturen die dan op naar de Vlaamse Sociale Bescherming.
    De Vlaamse Sociale Bescherming behandelt uw dossier en beslist uiteindelijk of u in aanmerking komt voor een volledige of gedeeltelijke terugbetaling van het gewenste mobiliteitshulpmiddel. Dit kan enige tijd in beslag nemen.
  5. In de tussentijd kunt u bij ons aan een zeer voordelig tarief een mobiliteitshulpmiddel huren.
    U kunt ook al een testrit maken op verschillende scootmobielen indien u heeft gekozen voor een scootmobiel.
    Indien u kiest voor een elektrische rolstoel, zal de Vlaamse Sociale Bescherming ook een zorgverlener bij u thuis langssturen om na te gaan of het meest geschikte hulpmiddel voor uw situatie werd gekozen.
  6. Als de aanvraag door de Vlaamse Sociale Bescherming werd afgerond, worden zowel wij als u daarvan op de hoogte gesteld. Werd uw aanvraag goedgekeurd, maak dan een afspraak met ons om het hulpmiddel op te komen halen of te laten leveren. Als uw aanvraag werd afgekeurd, zullen we samen met u bespreken wat de goedkoopste alternatieve opties zijn.
  7. We werken met een derdebetalersregeling, dit wil zeggen dat u enkel een eventuele opleg of extra accessoires moet betalen op het moment dat u uw mobiliteitshulpmiddel komt halen of laat leveren.

Opgelet! U kunt geen terugbetaling aanvragen wanneer u online een mobiliteitshulpmiddel koopt. U moet hiervoor langsgaan bij een erkende verstrekker, zoals IkBlijfThuis.

Wie ziek is, kan in België rekenen op de federale sociale zekerheid voor de terugbetaling van dokterskosten, medicatie en andere ziekte kosten. Maar als je veel zorg nodig hebt, heb je vaak nog een hoop andere kosten. In dat geval kun je een beroep doen op de Vlaamse sociale bescherming. Die geeft een zorgbudget aan mensen die gedurende een lange periode veel zorg nodig hebben.

 

Daarmee kunnen ze de kosten betalen van bijvoorbeeld een woonzorgcentrum, een rolstoel, thuiszorg of andere hulp.