Wanneer u minder mobiel bent (door chronische ziekte, ouderdom of een beperking), kunt u ervoor kiezen om een mobiliteitshulpmiddel aan te schaffen. Deze hulpmiddelen worden opgedeeld in 2 categorieën:
Op deze pagina geven we u meer informatie over de eerste categorie: de loophulpmiddelen.
U kunt via de Vlaamse Sociale Bescherming een gedeeltelijke of volledige terugbetaling krijgen voor de aankoop van een loophulpmiddel. We bekijken samen met u of u in aanmerking komt voor een tegemoetkoming.
Let op, dit geldt enkel voor hulpmiddelen die iemand heel zijn leven (of toch lange tijd) nodig heeft. Het gaat dus niet om krukken of looprekken die u tijdelijk uitleent na een kwetsuur, bijvoorbeeld een beenbreuk. Daarvoor kunt u eventueel een tegemoetkoming krijgen van uw hospitalisatieverzekering.
Wandelstokken en krukken zijn vanzelfsprekend door iedereen gekend. En iedereen weet natuurlijk ook in welke omstandigheden men er gebruik van maakt. Het zijn goedkope hulpmiddelen en er wordt geen terugbetaling voor voorzien door de Vlaamse Sociale Bescherming. Vroeger waren terugbetalingen een zaak voor het RIZIV, ook toen waren er geen tegemoetkomingen voor wandelstokken en krukken.
Zoals eerder vermeld, kunt u in bepaalde omstandigheden wel een tegemoetkoming verkrijgen voor de aankoop van krukken, bijvoorbeeld na een ongeval. Neem hiervoor contact op met uw verzekeraar.
We gaan het op deze pagina voornamelijk hebben over rollators, maar willen u eerst nog informeren over looprekken.
Een looprek (ook wel loophek of loopkader) kunt u gebruiken als u slecht ter been bent of als u moet revalideren na bijvoorbeeld een operatie. Een looprek heeft geen wielen, waardoor u maximaal op een looprek kunt leunen zonder dat het zal wegrollen of verschuiven. Elk looprek is bovendien voorzien van antislip-doppen aan de onderkant van de poten.
Voordelen:
Nadelen:
Er zijn verschillende types looprekken verkrijgbaar. Zo zijn er looprekken die opvouwbaar zijn, breder en hoger zijn, lichter van gewicht zijn, of meelopend zijn. Er zijn ook (X)XL looprekken die een breder frame hebben en meer belasting aankunnen. Alle looprekken zijn in hoogte verstelbaar.
Een rollator is een hulpmiddel ter ondersteuning van het lopen. Mocht u minder beweeglijk zijn, maar u kunt nog wel stappen, dan is een rollator de oplossing. Een rollator ondersteunt u tijdens het wandelen en zorgt ervoor dat u sneller vooruitkomt dan met een looprek.
Voordelen:
Nadelen:
Er zijn verschillende rollators verkrijgbaar. Zo zijn er rollators die opvouwbaar zijn, voor binnen- en/of buitengebruik, licht-gewicht rollators, of XL-uitvoeringen die een breder frame hebben en meer belasting aankunnen. Alle rollators zijn in hoogte verstelbaar. We bespreken verder op deze pagina enkele verschillende types.
Kort samengevat: een looprek gebruikt u als u zeer slecht ter been bent, en dient enkel om kleine afstanden af te leggen (vnl. binnenshuis). Een rollator gebruikt u ter ondersteuning tijdens het wandelen om valpartijen te voorkomen. U kunt er nog aanzienlijke afstanden mee afleggen.
Als u twijfelt om een rollator aan te schaffen en zich afvraagt of u er echt één nodig heeft, dan is in de meeste gevallen het antwoord waarschijnlijk ja. Wacht niet totdat het te laat is en u een ernstige valpartij voorheeft.
Er is een zekere drempel om een eerste rollator aan te schaffen. Het voelt als een stap achteruit waarbij u (weer) wat controle over uw lichaam moet opgeven. Maar het tegengestelde is juist waar! Met een rollator herwint u immers uw zekerheid en zelfstandigheid tijdens het stappen. Meestal ervaren mensen, al snel na de aanschaf, dat het gebruik van een rollator erg normaal is.
Goede indicaties dat het misschien tijd wordt om een rollator aan te schaffen, zijn bijvoorbeeld: last van duizeligheid, verminderde kracht in de benen, sneller moe tijdens het wandelen, verminderde controle over één van de benen, of als u valangst heeft.
Een rollator is namelijk gemaakt om u meer steun te geven, houvast te geven wanneer u niet meer zo stabiel ter been bent, en u kunt even zitten en uitrusten waar en wanneer u maar wilt.
Het is beter om te voorkomen dat u valt, of halverwege uw wandeling te moe wordt om verder te gaan. Hoe ouder het lichaam, hoe brozer de botten en hoe meer kans op breuken bij een valpartij. Schaf daarom een rollator of looprek tijdig aan.
Als u eenmaal besloten heeft om een rollator aan te schaffen, wacht nog de opgave om een keuze te make uit alle verschillende types.
Uw keuze hangt deels af van hoe u de rollator wilt gebruiken. Wilt u uw rollator enkel binnen gebruiken, of ook buiten? Heeft u graag veel plaats om boodschappen op te bergen? En wilt u ook kunnen zitten op de rollator om even uit te rusten? Of is de mogelijkheid om de rollator makkelijk op te kunnen vouwen voor u belangrijk?
Verder bepaalt uw budget gedeeltelijk uw keuzemogelijkheden.
Tot slot speelt vooral ook uw voorkeur voor een bepaald design of bepaalde stijl een grote rol.
Hieronder geven we een overzicht van de rollators die u bij IkBlijfThuis.be kunt verkrijgen. Als u op de naam of foto van een rollator klikt, wordt u doorverwezen naar onze webshop, waar u meer informatie over de desbetreffende rollator kunt vinden. Andere types zijn ook beschikbaar op bestelling.
Alle rollators hebben in hoogte verstelbare handgrepen, en zijn uitgerust met parkeerremmen.
Vindt u het moeilijk om te kiezen uit onderstaande lijst? Kom dan gerust een keer langs onze winkel om de verschillende rollators te bekijken en uit te proberen, we geven graag een extra woordje uitleg!
Legenda
Dit icoontje bij een rollator duidt aan dat u mogelijkerwijs in aanmerking kunt komen voor een volledige of gedeeltelijke terugbetaling voor de aankoop van deze rollator.
Is deze rollator geschikt voor binnen- en/of buitengebruik?
Heeft deze rollator een houder voor een kruk of wandelstok?
Maximum gebruikersgewicht voor deze rollator.
Gewicht van deze rollator.
Is deze rollator opvouwbaar?
Beschikbare kleuren.
Voor binnen- en buitengebruik.
Inclusief, standaard links gemonteerd.
130 kg
9,5 kg
De achterwielen kunt u toeklappen.
Carbongrijs.
De 286B is een klassieke rollator met 4 wielen. Hij is uitgerust met een plexiglas tafelblad en een afneembaar winkelmandje. Het tafelblad kunt u zowel op het zitvlak monteren als bovenop het mandje plaatsen. De gebruiker heeft alles snel bij de hand.
Voordelen:
Nadelen:
Voor binnen- en buitengebruik.
Inclusief, standaard rechts gemonteerd.
120 kg
7,5 kg
De achterwielen kunt u toeklappen.
Grijs (met zwarte bekleding).
De Eco-light II is een lichtgewicht rollator met klassieke uitstraling. Het boodschappenmandje kan zowel onder het zitvlak als vooraan de rollator gehangen worden. De rollator is voorzien van een extra groot zitvlak en rugsteun die extra comfort geven tijdens het zitten.
Voordelen:
Nadelen:
De Quadri-Light is een plooibare, lichtgewicht design rollator. Hij kan worden opgeplooid zodat hij makkelijk overal mee naartoe genomen kan worden.
Reflectoren ter hoogte van de wielen zorgen voor een betere zichtbaarheid.
Voor binnen- en buitengebruik.
Inclusief, links of rechts te monteren.
130 kg
7,25 kg
In de breedte toeklapbaar.
Zilvergrijs, metallic rood.
Voordelen:
Nadelen:
Voor binnen- en buitengebruik.
Apart verkrijgbaar, links of rechts te monteren.
130 kg
6,4 kg
In de breedte toeklapbaar.
Zwart, rood, beige/zilver.
De Let’s Go Out rollator is een stijlvolle rollator met comfortabele vering in de achterwielen die schokken opvangt op hobbelige wegen. Voorzien van grote voorwielen om makkelijk een drempel te kunnen nemen. De achterwielen hebben spatborden en beschermen kleding tegen vuil.
Voordelen:
Nadelen:
Voor binnen- en buitengebruik.
Apart verkrijgbaar, links of rechts te monteren.
130 kg
6,8 kg
In de breedte toeklapbaar.
Grafietgrijs, beige (wit en rood op bestelling).
De Let’s Fly rollator is een heel stijlvolle rollator die veel lijkt op de Let's Go Out. De handgrepen zijn echter makkelijker in hoogte te verstellen d.m.v. een eenvoudige drukknop. Verder werd het X-frame in het midden verchroomd, en zijn de remmen iets soepeler.
Voordelen:
Nadelen:
Voor binnen- en buitengebruik.
Inclusief, links of rechts te monteren.
136 kg
7,7 kg
2 x opvouwbaar: in de breedte én in de hoogte!
Carbongrijs, rood.
De Quava is een lichte, compacte rollator met fraai design. De gebruiker kan comfortabel en aangenaam gaan zitten om uit te rusten door het zachte zitmatje en de stevige rugleuning. Inclusief stevige (boodschappen)tas. Reflectoren ter hoogte van de wielen zorgen voor een betere zichtbaarheid.
Voordelen:
Nadelen:
De Let's Go indoor rollator is smal en makkelijk manoeuvreerbaar in kleinere ruimtes. Speciaal ontworpen voor gebruik binnenshuis, en kan ook als trolley of tafeltje gebruikt worden, bijvoorbeeld in de keuken of de badkamer.
Voor binnengebruik.
Geen kruk/stok-houder.
100 kg
6,5 kg
In de diepte toeklapbaar.
Beuk/zilvergrijs, zilvergrijs, walnoot/chroom.
Voordelen:
Nadelen:
De Rollz Flex is een compacte, stabiele lichtgewicht rollator met een grote boodschappentas. Het innovatieve ontwerp zorgt ervoor dat u de rollator dichtbij het lichaam kunt houden waardoor u een betere loophouding heeft.
Voor binnen- en buitengebruik.
Apart verkrijgbaar, links of rechts te monteren.
125 kg
7,4 kg
In de breedte toeklapbaar.
Wit of zwart, met purperen of blauwgrijze tas.
Voordelen:
Nadelen:
De Let’s Shop is een stijlvolle en praktische rollator met grote (boodschappen)tas. De tas heeft een uitneembare binnentas en kan tot 12 kg dragen. Uitstekende rollator om boodschappen mee te doen of om te gaan shoppen.
Voor binnen- en buitengebruik.
Apart verkrijgbaar, links of rechts te monteren.
130 kg
6,9 kg
In de breedte toeklapbaar.
Momenteel enkel grafietgrijs
Voordelen:
Nadelen:
De Gemino 30 is een trendy, plooibare, lichtgewicht rollator. Stijl, veiligheid en comfort stonden voorop bij het ontwerp van deze rollator. Inclusief stevig draagnet. Er zijn allerhande opties beschikbaar zoals o.a. een aflsuitbare draagtas in allerlei kleuren, verlichting, tafelblad, infuushouder, paraplu ...
Voor binnen- en buitengebruik.
Inclusief, links of rechts te monteren.
150 kg
7,1 kg
In de breedte toeklapbaar.
Rood, groen, zwart, grijs, blauw, champagne, lila.
Voordelen:
Nadelen:
De Let's Move is een elegante rollator. Inclusief designer draagtas. Met zijn 5,4 kg is dit lichtgewicht makkelijk op te tillen. Dit is de goedkoopste buitenrollator waar de remkabels weggewerkt zijn in het frame. Zo blijft u nergens achter haken.
Voor binnen- en buitengebruik.
Apart verkrijgbaar, links of rechts te monteren.
130 kg
5,4 kg
In de breedte toeklapbaar.
Grafietgrijs of zwart.
Voordelen:
Nadelen:
U kunt ook andere rollatortypes bestellen bij IkBlijfThuis.be. Hierboven en hieronder ziet u verschillende mogelijkheden. Contacteer ons indien u in één van deze modellen geïnteresseerd bent.
We hebben geregeld tweedehands rollators ter beschikking. Bekijk hier de modellen die momenteel verkrijgbaar zijn.
U komt in aanmerking voor een terugbetaling van de Vlaamse Sociale Bescherming voor een rollator of looprek indien u:
Voor een terugbetaling van een loophulpmiddel werken we met de derdebetalersregeling. Dit wil zeggen dat IkBlijfThuis.be al het administratieve werk op zich neemt, en dat u zelf enkel de eigen opleg betaalt bij de aankoop van uw rollator. Een rollator of looprek mét tegemoetkoming aanschaffen, doet u in 4 heel eenvoudige stappen:
Opgelet! U kunt geen terugbetaling aanvragen wanneer u online een rollator aankoopt.
Onze excuses, aan deze pagina wordt gewerkt. De nodige informatie zal hier snel verschijnen, dus kom later zeker nog eens terug!
Voor uw wandelstok of kruk zijn er naast verschillende stokdoppen nog enkele accessoires beschikbaar:
Ook voor uw rollator zijn er verschillende toebehoren verkrijgbaar:
Bent u op zoek naar een ander accessoire? Contacteer ons via mail op info@ikblijfthuis.be.
Is er iets stuk aan uw rollator? U kunt bij IkBlijfThuis terecht voor de herstelling van bijna alle rollators, zelfs als u uw rollator niet bij ons gekocht heeft! Als het gaat om een uitgebreide reparatie of als er wisselstukken moeten worden besteld, kunt u in de tussentijd kosteloos een rollator bij ons huren.
Of wilt u enkel een los onderdeel bestellen en zelf uw rollator herstellen? Ook dat kan natuurlijk.
Mail ons op info@ikblijfthuis.be of gebruik de contactpagina om een afspraak te maken voor een herstelling of om een onderdeel te bestellen. Vermeld zeker het merk en type van rollator. Voor de bestelling van een onderdeel zullen we u dan de onderdelenlijst opsturen, zodat u het juiste onderdeel kan selecteren.
Steunzolen
Slaapkamer
Alledaagse hulpmiddelen / allerlei
Anti-decubitus
Pillendoosjes & hulp bij medicatie
Telefonie & andere elektronica