Corona
Home

IkBlijfThuis.be

Bijna alle thuiszorghulpmiddelen

IkBlijfInMijnKot

Informatie over het coronavirus

Een artistieke driedimensionale voorstelling van het coronavirus, gebaseerd op elektronenmicroscoopfoto's.

Zoveel nieuwe termen!

Coronavirus, 2019-nCoV, COVID-19 en SARS-CoV-2. Deze termen heb je de afgelopen maanden ongetwijfeld (te) veel gehoord. Maar wat betekenen ze precies, en wat is het verschil nu eigenlijk?

Coronavirussen zijn een familie van virussen. De kans is groot dat je in het verleden al eens een keer in contact bent gekomen met een coronavirus. Er wordt immers geschat dat ongeveer 15% van alle verkoudheden wordt veroorzaakt door een coronavirus. Het overgrote deel van verkoudheden wordt veroorzaakt door rhinovirussen, nog zo'n grote familie van virussen. De meeste virussen die luchtweginfecties veroorzaken bij zoogdieren en vogels, muteren snel en vaak. Dat is de reden dat er elk jaar opnieuw griepepidemieën en verkoudheidsepidemieën opduiken, ons immuunsysteem krijgt immers telkens met nieuwe virussen te maken.

Af en toe ontstaan er ook varianten van het virus die aanzienlijk ernstigere symptomen kunnen veroorzaken dan de standaard verkoudheids- of griepsymptomen.

Dat is wat er gebeurde in november 2019. Begin december 2019 werd er voor het eerst een ernstige longaandoening vastgesteld bij enkele patiënten in een ziekenhuis in Wuhan, China. Al snel bleek dat een coronavirus deze ziekte veroorzaakte.

Het nieuwe virus kreeg de voorlopige naam 2019-nCoV, waarin '2019' uiteraard staat voor het jaar waarin het virus ontdekt is. "nCoV" is de afkorting van "novel corona virus".

Aangezien de symptomen van de ziekte veel overeenkomsten vertoonden met die van de SARS-uitbraak in 2003, kreeg de ziekte de voorlopige naam Wuhan SARS. De WHO (wereldgezondheidsorganisatie) besliste enkele jaren geleden echter al om nieuwe ziektes niet meer met plaatsnamen te benoemen, vanwege de negatieve connotaties die daardoor kunnen ontstaan (denk maar aan de Mexicaanse griep). Er werd beslist om de ziekte voortaan COVID-19 te noemen. Dit staat voor "corona virus disease 2019".

Ondertussen werd ook meer onderzoek gedaan naar het nieuwe virus. Daaruit bleek dat het inderdaad nauw verwant is aan het virus dat de SARS-epidemie van 2003 veroorzaakte. Er werd besloten om het virus de officiële naam SARS-CoV-2 te geven. Voluit is dit "severe acute respiratory syndrome coronavirus 2" (ofte "ernstig-acuut-respiratoir-syndroom-coronavirus 2", waarbij de '2' zorgt voor het onderscheid met het oorspronkelijke SARS-virus).

Werk

- Werk , indien mogelijk, zo veel mogelijk van thuis uit.

- Is thuiswerk niet mogelijk, respecteer op het werk dan zo veel mogelijk de anderhalve-meter-afstandsregel.

Winkels en horeca

- Alle winkels zijn open (ook wij!). Er is een maximaal aantal klanten toegelaten per winkel. Houd ook in de winkel voldoende afstand van elkaar.

- Er is ook weer markt. Er zijn maximaal 50 kramen per markt toegestaan.

- Cafés en restaurants zijn terug open. Iedereen dient zich aan de anderhalve-meter-regel te houden. Tooghangen is niet toegelaten.

Algemene hygiëneregels

- Probeer te allen tijde anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren. Uitgezonderd met je huisgenoten (+ 10 mensen uit jouw 'bubbel').

- Was geregeld je handen gedurende de dag. Gebruik hiervoor (liefst warm) water en vloeibare zeep.

- Moet je niezen? Doe dit dan in een papieren zakdoekje en werp het meteen in de vuilbak. Was of ontsmet daarna je handen. Heb je geen (papieren) zakdoek op zak? Nies dan in je elleboog.

- Draag een mondmasker wanneer je in contact komt met personen uit een risicogroep (ouderen, diabetici, mensen die ernstig ziek zijn, mensen die immunosuppressors nemen, ... ). Of wanneer je langere tijd met anderen binnenskamers verblijft. Draag zeker ook een mondmasker wanneer de anderhalve-meter-regel niet kan toegepast worden, zoals bijvoorbeeld bij de kapper.

- Ben je ziek? Blijf dan in uw kot! Moet je toch naar buiten, draag dan een mondmasker om anderen te beschermen. Was grondig je handen en raak je gezicht niet meer aan nadat je je mondmasker hebt opgezet. Ontsmet je handen vooraleer je bijvoorbeeld een winkelkar of deurklink vastneemt.

Meer informatie

Meer info vind je op de officiële websites van onze overheden. Alle opgelegde maatregelen worden bijna wekelijks beoordeeld en indien nodig/ mogelijk herzien. Bovenstaande informatie kan ondertussen dus al achterhaald zijn. We doen ons best om deze pagina up-to-date te houden. Je vindt alle huidig geldende regels hier:

www.info-coronavirus.be/nl/faq

www.vlaanderen.be/vlaamse-maatregelen-tijdens-de-coronacrisis

Algemene maatregelen om de corona-epidemie te stoppen

Het ergste van de (eerste golf van de) corona-uitbraak ligt intussen al enkele weken achter ons. Daarom worden stelselmatig de lockdown-maatregelen versoepeld. Toch is het belangrijk om onderstaande maatregelen te blijven volgen om een heropflakkering van het virus te voorkomen of in elk geval te beperken.

Verplaatsingen

- Alle verplaatsingen zijn opnieuw toegelaten. Je mag dus weer op daguitstap.

- Op bezoek gaan bij vrienden of familie is toegelaten, maar je moet het aantal contacten beperken tot maximaal 10.

- Op reis gaan is ook terug toegestaan. Houd u aan de regels van het betreffende land.

- Probeer zo min mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Maatregelen die we bij IkBlijfThuis nemen

In onze winkel:

Hieronder vindt u de maatregelen terug die we nemen in onze winkel om de kans op besmetting zo veel mogelijk te verkleinen. Enkel door allemaal samen de belangrijke hygiënerichtlijnen na te leven, kunnen we de COVID-19-epidemie indammen. Voor enkele van de hieronder beschreven maatregelen willen we dan ook vriendelijk uw medewerking vragen. Bedankt voor uw begrip!

Houd voldoende afstand

Probeer te allen tijde anderhalve meter afstand te houden van andere personen, ook in onze winkel. Deze maatregel werkt het beste om besmetting te voorkomen.

Handalcoholgel

We voorzien handgel op alcoholbasis, zodat u uw handen kan ontsmetten indien u dat wenst. Onze medewerkers zullen steeds hun handen wassen/ontsmetten na ieder klantencontact.

Maximaal 3 klanten tegelijk in de winkel

Er worden slecht 3 klanten tegelijkertijd in de winkel toegelaten. Op die manier kan iedereen een veilige afstand bewaren en verminderen we de kans op eventuele besmetting.

Verluchting winkel

Als het weer het enigszins toelaat, zullen we alle deuren in de winkel openen. Op die manier kan de winkelruimte volop verluchten, en kunnen viruspartikeltjes moeilijker blijven 'hangen'.

Mondmasker

Onze medewerkers zullen steeds een mondmasker dragen wanneer ze u helpen.

We raden aan om zelf ook een mondmasker te dragen indien u (geregeld) in contact komt met personen uit een risicogroep.

Ontsmetting oppervlaktes

We ontsmetten tweemaal per dag de toonbank en deurklinken. De betaalterminal (bancontact) wordt na elk gebruik ontsmet.

Verhuur:

Alle hulpmiddelen die bij ons terugkomen uit verhuur, werden voor de COVID-19-epidemie sowieso al grondig gekuisd en indien nodig ontsmet (zoals bijvoorbeeld toiletstoelen). Dit is natuurlijk niet meer dan vanzelfsprekend.

Deze hoge standaard konden we moeilijk nog verbeteren.

Toch hebben we extra maatregelen genomen. Alle hulpmiddelen die terug binnenkomen, laten we drie dagen afgezonderd in opslag staan. Het coronavirus kan immers maximaal drie dagen op een oppervlak overleven. Daarna kuisen onze medewerkers het hele voorwerp van boven tot onder, nadat ze hun handen hebben ontsmet én terwijl ze een mondmasker dragen. Daarna blijft het hulpmiddel nog eens minstens twee dagen afgezonderd in stockage staan, vooraleer het opnieuw wordt verhuurd.

Bij levering van gehuurde hulpmiddelen, zullen onze medewerkers ook eerst hun handen ontsmetten en een mondmasker dragen.

Verzending pakketjes:

Vooraleer we een voorwerp klaarmaken voor verzeding, ontsmetten we onze handen. Daarna gaat het pakketje natuurlijk nog door verschillende handen vooraleer het bij jou terechtkomt!

We raden aan om het pakketje thuis ergens opzij te zetten nadat je het hebt ontvangen van de bezorger. Was daarna je handen.

Laat het pakketje een dag staan vooraleer je het opent. Het corona-virus kan tot maximaal drie dagen op sommige oppervlaktes overleven, maar op absorberende oppervlakken, zoals karton, over-leeft het maximum een dag. Je kan nu veilig je pakje openen!


Hygiënesetjes

In onze winkel zijn er enkele hygiëneproducten te koop die dezer dagen goed van pas kunnen komen. We hebben enkele pakketjes met mondmaskers ter beschikking, evenals handschoenen en handalcoholgel. Er zijn ook setjes te verkrijgen met een combinatie van deze producten. Opgelet! De voorraad mondmaskers is zeer beperkt. Indien ze uitverkocht zijn, kan het heel lang duren vooraleer ze opnieuw geleverd worden.

Momenteel verkijgbaar:

- Setje mondmaskers (10 stuks), type chirurgisch IIR

- Handschoenen (per 10 of doos van 100), vinyl

- Flesjes handalcoholgel (60 mL), 75% ethanol


Bubbels

De afgelopen weken werd er in het nieuws dikwijls gepraat over bubbels (of bubbles). Het ging natuurlijk over onze sociale bubbels. We mochten maximaal 4 mensen van buiten ons gezin toelaten in onze 'bubbel'. Met andere woorden, we mochten slechts 4 andere familieleden of vrienden ontmoeten. Vanaf 8 juni mogen we onze 'bubbels' uitbreiden naar 10 personen. Je zou het woord 'bubbels' haast automatisch in verband brengen met corona.

Laten we echter niet vergeten dat vóór de quarantaine, het woord 'bubbels' enkel met leuke dingen werd geassocieerd!


Openingsuren:


Di-Woe-Don-Vrij:

14.00u - 18.00u


Zaterdag: 10.30u - 15.00u


Zondag & maandag gesloten


Of maak een afspraak op

03 669 99 60

Ook op zondag!


Contacteer ons vrijblijvend voor info.

IkBlijfThuis  -  Bredabaan 469, 2990 Wuustwezel

 Zijn we aan het werk... spreek een boodschap in op het antwoordapparaat.

Terug naar de bovenkant van de pagina

Zo lang als mogelijk thuis blijven wonen

met een beetje klasse, want dat kan geen kwaad.


info@ikblijfthuis.be

Zo lang als mogelijk thuis blijven wonen?

 

Met grote hulpmiddelen, voor ons een kleine moeite. 

 Met kleine hulpmiddelen, vaak voor u een grote hulp.

 

We hebben bijna alle hulpmiddelen...

Economische, duurzame en erg stijlvolle...


We zijn ook verstrekker voor Kousen, Braces, rolstoelen, rollators en seniorenscooters in terugbetaling   = € 0.

Ook verstrekker via derde betaler.

© Copyright. All Rights Reserved2020  Publicity line Wuustwezel